En varmepumpe er en anordning, der overfører varme fra en lavere temperatur til en højere temperatur eller omvendt. Den mest almindelige type varmepumpe er luftvarmepumpen, som overfører varme mellem dit hjem og luften udenfor. Varmepumper bruges både til opvarmning og køling og kan være et energieffektivt alternativ til andre HVAC-systemer.

Varmepumper fungerer ved at flytte varme fra et sted til et andet. Om sommeren flytter en varmepumpe varme fra dit hjem ud i luften udenfor. Om vinteren flytter en varmepumpe varme fra udeluften ind i dit hjem. Denne proces er reversibel, hvilket betyder, at en enkelt varmepumpe kan bruges til både opvarmning og afkøling.

Effektiviteten af en varmepumpe måles ved hjælp af dens præstationskoefficient (COP). COP er forholdet mellem den mængde varme, der overføres af varmepumpen, og den mængde energi, som varmepumpen bruger. En COP på 3 betyder, at for hver 1 energienhed, som varmepumpen bruger, overføres der 3 varmeenheder. Varmepumper har typisk en COP på 2 til 3 om vinteren og 3 til 4 om sommeren. Det betyder, at de er mere effektive til opvarmning end til køling.

Der findes to hovedtyper af varmepumper: luftkilder og jordkilder. Luftvarmepumper overfører varme mellem dit hjem og luften udenfor. Jordvarmepumper overfører varme mellem dit hjem og jorden. Varmepumper kan også være vandkilder eller geotermiske pumper, men disse er mindre almindelige.

Luftvarmepumper er den mest almindelige type varmepumpe. De er billigere at installere end jord- eller vandvarmepumper, men de er ikke lige så effektive i meget koldt vejr. I meget koldt vejr kan luftvarmepumper være nødt til at bruge ekstra opvarmning, f.eks. elektrisk modstandsvarme, for at supplere varmeproduktionen fra varmepumpen.

Læs mere via Dansk Varme Service.

Write A Comment